Afvallen met Pilates en Yoga (artikel)

Yoga & Pilates zijn alletwee zeer geschikte bewegingsvormen om gewicht mee te verliezen. Je dient dan echter wel een vorm te kiezen waarbij je gaat zweten! De combinatie van cardio oefeningen en spierversterkende oefeningen is namelijk de beste om af te vallen. Lees hier hoe het werkt zodat je de beste workout zelf kunt samenstellen. Halverwege de pagina vind je boeken met voedingsadvies voor een gezonde lifestyle waarmee je ook gewicht kan verliezen. Als je geïnteresseerd bent in diëten, kijk dan bij de top-10 bestverkochte dieetboeken. Deze lijst dient niet als voedingsadvies, maar laat zien wat er op dit moment het meest populair is. Je vind er diëten als het sana-dieet, koolhydraatarm dieet, keto-dieet en meer.

Het artikel hieronder geeft je inzicht in de basisprincipes van alle sport, fitness, yoga, Pilates en andere oefeningen die je helpen met afvallen. Het gaat namelijk met name om de afterburn, het verhogen van de stofwisseling. Als je dit principe begrijpt, kan je gemakkelijk je eigen training samenstellen, of het nu crossfit, zwemmen of wandelen is. Veel succes!

Facebook
GOOGLE
https://pilatesoefeningenvoorthuis.nl/afvallen-met-pilates-en-yoga
TWITTER
YOUTUBE

Bekijk ook:
  1. Verschil Pilates & Yoga
  2. Over Pilates
  3. Rugpijn
  4. Top-10 Dieet boeken
Afterburn

Kies een workout waarbij je zoveel mogelijk spieren aanspreekt. Hoe meer spiermassa je aanspreekt, hoe meer ‘afterburn-effect’ je genereert. Alleen maar de buik trainen is dus minder effectief dan bijvoorbeeld de buik en de armen. Hoe meer spiermassa je traint, hoe meer calorieën je verbrand in de afterburn. Bij spierversterkende oefeningen verhoogt de ruststofwisseling van 24 u tot 48 u na je workout. Dit wordt het áfterburn-effect genoemd’. Dat betekent dat je meer calorieën verbrandt in rust. In Yoga en Pilates zijn er veel oefeningen waarbij het hele lichaam (veel spieren) intensief gebruikt wordt. Vandaar dat je er prima mee kunt afvallen. Vormen als poweryoga (ashtanga yoga), Vinyasa Flow Yoga en pittige Pilates trainingen zijn perfect om mee af te vallen. Zorg dat je gaat zweten bij de workout. Als dit niet gebeurt, kan het nog steeds een goede workout zijn, maar dan is het wenselijk om een cardio training er naast te doen.

Bekijk de lessen die speciaal geselecteerd zijn op afvallen en vetverbranding. Het hele lichaam wordt getraind, perfect voor een flinke afterburn. Ook worden de spieren op lengte gehouden en binnen gezonde houdingen getraind. De buik en taille worden in deze lessen al helemaal goed aangesproken. Al met al een goede, leuke en gezonde manier om af te vallen!

Cardio en/of spierversterking

Het afterburn-effect is minder na een cardio workout. (hardlopen, fietsen etc).Het zijn namelijk de herstellende spieren die energie van je lichaam vragen en bij een cardioworkout worden de spieren minder ‘beschadigd’ waardoor ze minder energie vragen voor herstel. Natuurlijk hoef je niet persé spierversterkende oefeningen te doen. Een (lange) cardio workout spreekt namelijk ook de spieren aan! Het gaat om de effectiviteit in een training. Vier uur wandelen is perfect om af te vallen, maar hetzelfde resultaat bereik je met 20/30 min spierversterkende oefeningen. Dus stel, je hebt een uur om te trainen, dan kan je beter een uur spierversterkende oefeningen doen dan een uur wandelen. Een cardioworkout is echter wel heel gezond voor het cardiovasculaire systeem (hart, longen, vaten, bloedsomloop). Daarbij verbrand je in een pittige cardioworkout ook veel calorieën. Het afterburn-effect is alleen minder groot dan bij spierversterkende oefeningen. Combineer ze dus! Als je een Yoga of Pilates Workout hebt waarbij er nauwelijks gezweet wordt (cardio), probeer dan zelf een cardio training te doen er naast. Hardlopen, fietsen, wandelen, zwemmen etc. Alles waarbij de hartslag omhoog gaat en je gaat zweten!

Voeding

Let op dat je voor een workout eet! Bij Yoga is er soms het advies om op een lege maag te trainen. Bij Pilates is dit echter niet aan te raden. Je hebt energie nodig om kracht te zetten. Zo kun je ook ‘s ochtend op een lege maag wandelen (effectief voor afvallen), maar als je gaat hardlopen is een  beetje voedsel juist wenselijk. Het principe is hier hetzelfde: voor een flinke krachtsinspanning heb je energie nodig. Zeer bekwame voedingstips en info over een sportersdieet vind je in bijvoorbeeld ‘weten van (h)eerlijk  eten‘. Hiermee kan je op een verantwoorde manier afvallen. Maar ook een boek als de voedselzandloper is een goede bron om een gezond dieet te creëeren.

Eten voor en na het trainen

Zorg dat je na het trainen goed eet. Je lichaam heeft weer mineralen, eiwitten, zout en water nodig om te herstellen. Gulden regel is: voor het trainen koolhydraten/suikers, na het trainen eiwitten. Groenten zijn ook erg belangrijk wegens het tegengaan van het verzurende effect van lichaamsinspanning. Eet dus veel groenten als je veel sport. Drink ook meer water als je veel beweegt. Ook dat gaat het verzurende effect tegen. Let ook op dat je zoutgehalte goed blijft.

Als het niet lukt

Denk er ook om bij het afvallen dat het gaat om een levensstijl. Als je alleen met keihard trainen gewicht verliest, dan zul je dat je hele leven moeten doen. Je kan beter proberen minder en beter te eten. Kies ook een workout die je jaren kunt doen  en onderdeel kan worden van je levensstijl. Dat is makkelijker vol te houden. Tot slot zijn er bij het proces van afvallen allerlei andere factoren van belang waar we geen invloed op hebben. Genetische factoren, maar ook je vetcellen-opbouw in je jeugd bijvoorbeeld spelen een rol. Als het dus niet lukt, probeer dan gewoon gezond te bewegen en te eten en leg je neer bij je gewicht. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk!

Probeer een Pilates Workout!
Met tips en uitleg voor beginners.

1m 11e
3m 27e
12m 39e

1 m
3 m
12 m

Nu 12 maanden voor 39 e! Meer dan 30% korting!

Kies je abonnement en word lid!