Rugoefeningen

De rugoefeningen op deze website zijn met name oefeningen die gezond zijn voor de rug. Je traint de rug binnen de juiste houding, zorgt voor een goede ondersteuning vanuit de benen en traint de rugspieren met ondersteuning vanuit de buikspieren. We richten ons in de rugoefeningen op het sterker maken van de rug, het losmaken van de rug, het stretchen van de rug, het ontspannen van de rug en op het conditioneren van een gezonde rughouding. Er zijn algemene oefeningen voor de rug zoals de 13 rugoefeningen. Deze zijn goed voor voor kracht, flexibiliteit, souplesse en een goede houding. Ook de 21 oefeningen voor de rug, nek en schouders zijn zeer goede oefeningen voor een gezonde rug. Je kan specifiek meetrainen op delen van de rug met 12 oefeningen voor een sterke en gezonde onderrug en 24 oefeningen voor het losmaken van de onderrug. Speciaal voor rugklachten zijn er de oefeningen voor rugklachten en rugpijn. Je kan daarnaast met alle reguliere lessen en de cursus voor beginners meedoen om de rug te versterken, aangezien alle Pilates oefeningen goed voor de rug zijn. Dit is alleen bij rugklachten niet aan te raden. Je kan ook handig navigeren vanaf de overzichtspagina’s zoals bij oefeningen voor de onderrug, bovenrug, en nek & schouders. Lees ook het artikel over rugpijn om een beter inzicht te krijgen in hoe Pilates kan helpen bij het voorkomen en genezen van rugklachten. Kijk verder nog bij de top-10 rugklachten boeken voor andere bronnen over rugklachten.

Facebook
GOOGLE
https://pilatesoefeningenvoorthuis.nl/nekklachten-rugklachten-oefeningen
TWITTER
YOUTUBE

Rugoefeningen & Rugklachten
 1. Voorkom rugklachten!
 2. Rugklachten lessen
 3. 13 Rugoefeningen
 4. 8 oefeningen bij nek- en rugklachten
 5. 21 Oefeningen rug, nek en schouders
 6. 12 Oefeningen voor een gezonde en sterke onderrug
 7. 24 Oefeningen voor onderrug losmaken
 8. Oefeningen voor de onderrug
 9. Oefeningen voor de bovenrug
 10. Oefeningen nek & schouders
 11. Rugpijn
 12. Top-10 rugklachten boeken

13 Rugoefeningen

Met deze 13 rugoefeningen zorg je voor een sterke en flexibele rug. De rug behoort een mate van bewegelijkheid en souplesse te hebben. Hierdoor blijven de rugspieren soepel, sterk en op de juiste lengte. Het doel van de oefeningen is het flexibel en bewegelijk maken van de rug enerzijds en sterk en stabiel maken anderzijds. Achter de oefening staat wat het voornaamste accent is. Als de rug bijvoorbeeld te stijf is of vast zit, kijk dan bij de flexibiliteitsoefeningen. Wil je meer versterken? Zoek dan de krachtoefeningen op. Het advies is echter om alle oefeningen te doen zodat je alle elementen meekrijgt. Als je nek- of rugklachten hebt, ga dan altijd eerst naar een fysiotherapeut om te kijken welke oefeningen je het beste wel en niet kan doen. Ook is het verstandig om niet teveel flexibiliteitsoefeningen achter elkaar te doen. Wissel het af met krachtoefeningen/stabilisatieoefeningen. Veel succes!

Zie voor een uitgebreidere omschrijving en afbeeldingen de pagina 13 Rugoefeningen. Daarmee kan je specifieker uitzoeken wat je aan de rug wilt trainen. Met onderstaande links ga je rechtstreeks naar de video’s.

 1. Roll up. Voorwaarste flexibiliteitsoefening voor de rug.
 2. Lowering. Buikspieroefening tegen lage rugklachten.
 3. Back bends. Achterwaartse flexibiliteits- en krachtoefening voor de rug.
 4. Shoulderbridge. Flexibiliteitsoefening voor de rug en stabiliteitsoefening ter ondersteuning van de wervelkolom.
 5. Swimming. Krachtoefening voor de rugspieren en stabiliteitsoefening voor de rug.
 6. Side balance & Scissor. Balansoefening vanuit de wervelkolom en bovenlichaam.
 7. Standing roll down. Voorwaartse staande flexibiliteitsoefening voor de rug.
 8. Push ups. Krachtoefening en stabiliteitsoefening voor het bovenlichaam.
 9. Leg circels. Buik- en beenspieroefening tegen (lage) rugklachten.
 10. Squat. Been- en rugspieroefening binnen de juiste houding.
 11. Pilates plank. Totale oefening met extra focus op (het ontzien van) de lage rug.
 12. Upper back bends. Achterwaartse flexibiliteitsoefening voor de bovenrug.
 13. Hamstrings stretch 1. Lenigheidsoefening voor de hamstrings tegen lage rugklachten.

Oefeningen Rugklachten en Rugpijn

In de speciale oefeningen en lessen voor rugklachten en rugpijn wordt er gewerkt aan houding, ontspanning, kracht en souplesse. We houden o.a. rekening met SI-gewrichtsklachten, hernia, lage rugklachten, overspannen rugspieren, bekkenscheefstand en bekkeninstabiliteit. De juiste spieren worden versterkt en de overspannen spieren worden weer los gemaakt. Door de oefeningen in de juiste houding te doen krijgen de spieren ook weer de juiste lengte. We proberen de rug weer gezond en sterk te maken.

Oefeningen voor de rug, nek & schouders

Doe hier mee met een voorbeeld les voor nek, rug en schouders. We gaan de diepe buik- en rugspieren aanspreken om de core goed te trainen. Vanuit daar zoeken we dan weer de mobiliteit van de gewrichten op zodat de bewegingsspieren hun juiste functie weer kunnen uitoefenen. De rug, nek en schouders worden flink los gemaakt. Kijk even voor jezelf of de oefeningen passen bij jouw klacht. Ga naar 8 oefeningen voor nek en rugklachten voor meer informatie over welke oefening je bij welke klacht kan doen. De vervolgserie op deze video is de oefeningenserie 21 oefeningen rug, nek en schouders. De preview hiervan zie je hier ook. Succes!

Oefeningen voor de onderrug

Wanneer je de onderrug wil versterken kan je het beste de buik trainen. Vaak heeft een zwakke onderrug te maken met overbelaste onderrug. Dat wil echter niet zeggen dat je de rug niet moet trainen. Het gaat om de juiste balans van rugspieren en buikspieren. Daarbij gaat het ook over het laten meedoen van diepe rugspieren, de transversale buik- en rugspieren en het actief maken van het bekkengebied. Zo ontstaat er een gezonde lichaamseenheid waarin de onderrug het beste functioneert. Naast het versterken van de onderrug, zijn er ook oefeningen voor het losmaken, ontspannen en stretchen van de onderrug. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij 24 oefeningen voor onderrug losmaken. Eén van de gratis oefeningen series voor de onderrug is de 12 oefeningen voor een gezonde en sterke onderrug. Hier zie je de gehele video. Ook zie je een preview van de serie 24 oefeningen voor het losmaken van de onderrug.

Oefeningen voor de bovenrug

In het trainen van de bovenrug werken we aan het los en soepel maken van de nek en schouders, het sterk maken van de rugspieren, en de flexibiliteit van de bovenrug. Vaak is de bewegingsruimte naar achteren beperkt bij de bovenrug. Dit is moeilijk om weer op gang te krijgen. Via stretches en oefeningen pakken we dit probleem aan. Hier zie je een deel van de Pilates workout 16 min, gericht op het trainen van het bovenlichaam en de bovenrug. Bekijk de Pilates Workout: Bovenrug trainen voor meer uitleg en extra tips. De serie 21 oefeningen voor rug, nek en schouders is ook een erg goede oefeningenserie voor de bovenrug.Rugpijn

Veruit de meeste mensen krijgen bij de fysiotherapeut te horen dat ze moeten gaan bewegen wanneer ze rugpijn hebben. Dit artikel over rugpijn laat zien wat Pilates voor je kan doen. Het is een algemeen inzicht in de bewegingsfilosofie van Pilates. Je kan hier dus zien of het doen van Pilates aansluit bij de diagnose van de arts of fysiotherapeut.

Trainen met Nek- en rugklachten

Hier vind je wat extra info over hernia, nekklachten, SI gewrichtsproblemen en bekkeninstabiliteit. Lees ook het artikel over rugpijn om een beter begrip te krijgen hoe Pilates je kan helpen om van de rugpijn af te komen.


SI-gewrichts klachten
Welke oefeningen bij een rug-hernia?
Nekklachten
Bekkeninstabiliteit

 

 

1 maand 7,50 e

1m 7,50e

1 m