Oefeningen nek en schouders

Hieronder vind je een aantal video lessen met oefeningen voor de nek en schouders. Het gaat hier om het ontspannen en losmaken van de nek en schouders, het opzoeken van de juiste houdingen waarin de nekspieren en schoudergewrichten optimaal kunnen functioneren (bewegen) en om het versterken van de juiste spieren. Met deze nek en schouderoefeningen kan je de nekspieren weer op de juiste lengte krijgen zodat de nek weer soepel kan bewegen. Nekwervels kunnen namelijk scheef gaan zitten door overspannen nekspieren. We proberen de juiste balans weer terug te vinden in de oefeningen. Wees voorzichtig met nekklachten. Meedoen is op eigen risico. Veel succes!

21 Oefeningen Rug, Nek en Schouders

21 oefeningen rug, nek en schouders hele video

Hier vind je de volledige video van 21 oefeningen voor de rug, nek en schouders. Je kan ook de aparte pagina met de losse oefeningen raadplegen. Je vind daar ook extra informatie over welke oefeningen je niet moet doen bij rugklachten, nekklachten en/of schouderklachten. De eerste twee oefeningen vormen een goede warm-up en dienen als basis voor de rest. Ga sowieso altijd eerst langs bij een arts en fysio in het geval van klachten. De serie is bedoel om kracht en flexibiliteit op te bouwen op een lichte en gezonde manier.

Ontspanningen van de nek en schouders

OOefeningen nek en schouders losmaken

Dit is een hele fijne les voor als je vastzittende nek en schouders hebt door licht overspannen spieren. Het is geen goede les voor nekklachten als een nek-hernia. We maken namelijk de gewrichten flink los via tal van oefeningen. Na een dag achter de computer of in een gelijksoortige werkhouding is de de perfecte les om weer te ontspannen en de spieren weer op lengte te krijgen. Losmakingen komen in tal van verschillende houdingen voorbij waardoor de schoudergewrichten aan alle kanten weer ontspannen aanvoelen. Daarbij is het ontspannen van de nek en schouders goed voor de houding. De bortskas en rug worden weer actief doordat de schouders niet meer bijdragen aan de houding.

Totale workout bij (lage) rugklachten

Oefeningen lage rugklachten

Zoals eerder vermeld komt deze les in alle categorieën voor. Het is namelijk een totale workout bij rugklachten. Zeker als je op deelgebieden als de onderrug of nek & schouders wilt focussen, kan een totale nek- en rugklachten les hierbij een goede afwisseling zijn. Het hele lichaam staat immers in verbinding. Werken aan de onderrug betekent dat je ook werkt aan de nek- en schouders. Natuurlijk moet je ook inzoomen en specifiek trainen. In deze les komen dan ook genoeg losmakingen voor de nek- en schouders voorbij. Daarbij doen we allerlei Pilates oefeningen die een goede ondersteuning bieden voor het hoofd. Daarmee worden overbelaste nek- en schouderspieren gemakkelijk van hun taak ontslagen en kunnen ze weer ontspannen.

8 oefeningen bij nek- en rugklachten

8 Oefeningen Rug, Nek en Schouders

Alhoewel dit een algemene les is, is het grootste deel van de oefeningen zeer heilzaam voor de nek, schouders en bovenrug. Bij deze les is het iets meer mogelijk om met nekklachten te gaan meedoen. Pas in dat geval op bij het slingeren met de armen in combinatie met over de schouders naar achter kijken. Dit is de tweede oefening in het filmpje. Het slingeren op zich, zonder het bovenlichaam mee te draaien, is juist goed. Kijk sowieso uit met de flexibiliteitsoefeningen en teveel beweging wanneer je nekklachten hebt. Je weet vaak meteen op het ‘goed voelt’. Als dit niet zo is, stop meteen. Vooral de diepe buik- en rugspieren worden aangesproken. Dit is over het algemeen een goed tegengif bij nek- en rugklachten.


1 maand 11 e
3 maanden 27 e
12 maanden 39 e
1m 11e
3m 27e
12m 39e

1 m
3 m
12 m

Nu 12 maanden voor 39 e! Meer dan 30% korting!