Pilates Oefeningen Overzicht

Pilates oefeningen zijn erg goed voor het opbouwen van kracht op een gezonde manier. Doordat er binnen een goede houding getraind wordt, krijgen de spieren de juiste lengte. De accenten liggen op het trainen van de core. De diepe rug- en buikspieren alsmede de transversale buikspieren worden aangesproken. Dit versterkt de connectie tussen het bovenlichaam en het bekken/benen- gebied. Dit is ook de reden dat Pilates oefeningen goed zijn voor de rug. De rugspieren werken over het algemeen namelijk overuren in alledaagse houdingen. Met Pilates oefeningen brengen we de houdingspieren weer in balans. Hierdoor ontstaat er een totalere connectiviteit waardoor de eenzijdige rugbelasting kleiner wordt. Zowel de bovenrug als lage rug heeft hier profijt van. Nek- en schouderbelastingen worden minder en de lage rugspieren kunnen meer ontspannen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten Pilates oefeningen op deze website, zowel gratis als voor leden.

Facebook
GOOGLE
https://pilatesoefeningenvoorthuis.nl/pilates-oefeningen
TWITTER
YOUTUBE

22 pilates oefeningen voor beginners

Op deze website kan je verschillende soorten Pilates oefeningen vinden. Ten eerste is er de Pilates cursus voor beginners. Dit bestaat uit 22 Pilates oefeningen voor beginners en 4 pilates lessen voor beginners. Deze oefeningen zijn afkomstig uit de Pilates mat oefeningen serie van Joseph Pilates. De mat oefeningen zijn op hun beurt weer afkomstig van de oefeningen op de Pilates apparaten zoals de reformer of cadillac.  De 25 pilates oefeningen voor beginners is een goede start voor beginners, maar tegelijkertijd blijft dit repertoire ook voor ervaren Pilates beoefenaars wekelijkse kost. Het is simpelweg de core van het Pilates programma. Blijf dus deze oefeningen wekelijks herhalen. Je vind ze uiteraard ook terug in de Pilates lessen. De 22 oefeningen voor beginners is voor leden, als je op zoek bent naar gratis oefeningen, bekijk dan de 7 Pilates oefeningen voor beginners of de top 5 Pilates oefeningen voor thuis.

18 Pilates oefeningen variaties

Na de 22 Pilates oefeningen voor beginners is het leuk om wat variaties op deze basis oefeningen te doen. De 18 Pilates oefeningen variaties vertrekken vanuit dezelfde Pilates principes en houdingen, maar hebben extra uitdagingen en accenten. Hiermee verbreed je de Pilates training en geef je het lichaam nieuwe impulsen. Het gaat immers niet om de oefening, maar om de principes er achter. Door variaties te trainen, krijg je een beter beeld van deze principes en wordt het makkelijker om dit in het dagelijks levenspatroon in te weven. Ook deze Pilates oefeningen kan je het beste op wekelijkse basis herhalen. De variaties vind je net als de beginnersoefeningen ook terug in de Pilates lessen.

13 rugoefeningen

De 13 rugoefeningen zijn afkomstig uit de 22 Pilates oefeningen voor beginners. De 13 geselecteerde Pilates rugoefeningen bieden een mooi totaalpakket voor het trainen van een gezonde rug. Het gaat hier niet om het trainen van rugspieren, maar om het trainen van een gezonde rug. Uiteraard worden de rugspieren daarbij ook getraind, alleen dit is niet het primaire doel. Een gezonde rug is in de Pilates filosofie namelijk flexibel, verlengd (ruimte tussen de wervels), sterk op core-niveau (diepe rug- en buikspieren) en onbelast. In de 13 rugoefeningen vind je een combinatie van allerlei oefeningen die tezamen dit voor elkaar krijgen. Doe de flexibiliteitsoefeningen niet te vaak (max 6 herhalingen en max 2/3 keer per week). Ze zijn namelijk intensief en vergen veel van het lichaam. Ook de rugoefeningen vind je terug in de Pilates lessen. Voor rugklachten is er een speciale pagina op deze website. Je vind daar extra informatie en tal van oefeningen en lessen voor nek- en rugklachten.

8 oefeningen voor nek- en rugklachten

Deze oefeningen voor de nek, schouders en rug zijn speciaal gericht op nek- en rugklachten. Dat betekent dat we het wat rustiger aan doen en zo veel mogelijk onbelast werken. We zoeken naar support voor de nek, schouders en rug en proberen te werken aan de ontspanning ervan. Het trainen van de juiste houding geeft de spieren hun juiste lengte en functie weer terug. Binnen de juiste houding kan vervolgens de ontspanning weer terug komen. Per oefening zie je waar het voor bedoeld is. Doe ze niet zomaar allemaal, maar kijk eerst wat je nodig hebt. Zorg ook dat je altijd eerst bij een arts en fysiotherapeut bent geweest om te kijken welke oefeningen geschikt zijn voor jouw klacht. Verkeerde oefeningen kunnen namelijk de klacht verergeren. Goed opletten dus! Voor rugklachten is er een speciale pagina op deze website. Je vind daar extra informatie en tal van oefeningen en lessen voor nek- en rugklachten.

11 super buikspieroefeningen voor een platte buik

Pilates mat oefeningen zijn voor een groot deel buikspieroefeningen. Je traint dus in iedere pilates les de buik. Wanneer je echter wat extra wil afvallen en de buik wat strakker wil maken kunnen buikspieroefeningen series handig zijn. Het geheim van de platte buik zit in het trainen van de taille, de diepe buikspieren en het verlengen van de rug. Met de 11 buikspieroefeningen voor een platte buik focussen we hier helemaal op. Doe deze serie maximaal 2/3 keer per week. Bekijk verder ook de gratis buikspierenworkouts. Daar vind je tal van buikspieroefeningen en vaak allerlei leuke variaties op de klassieke Pilates buikspieroefeningen.

19 Pilates buikspieroefeningen

De Pilates buikspieroefeningen komen overal terug op deze website. Daarom is er een handig overzicht te vinden op de Pilates buikspieroefeningen pagina. Het beste is om de buikspieroefeningen te doen in combinatie met andere oefeningen, anders kan er makkelijk een eenzijdige belasting ontstaan. Je merkt dit vaak aan overbelaste nekspieren of een pijnlijke nek en bovenrug. Verder spreek je de buik in bijna alle Pilates oefeningen aan, dus het trainen van de buik gebeurt sowieso wel in Pilates. Met de Pilates buikspieroefeningen kun je daarbij makkelijk wat extra buikspieroefeningen aan je wekelijkse training toevoegen. Kijk ook bij de buikspieren workouts. Dit zijn fragmenten uit reguliere Pilates lessen waarin de buik getraind wordt. Deze workouts zijn ook voor niet leden beschikbaar.

6 oefeningen voor lage rugklachten

Deze serie hoort bij de oefeningen voor de onderrug sectie. De 6 oefeningen voor lage rugklachten bestaan uit losmakingen, ontspanningen en stretches enerzijds. Dit doen we om de ontspanning van de lage rugspieren te bevorderen. Ook het bekkengebied en de hele rug wordt meegenomen in deze ontspanning. Anderzijds zijn er oefeningen voor het versterken van de onderrug. Dit zijn met name buikspieroefeningen. Wie van rugklachten wil afkomen doet het er het beste aan de buikspieren te verstevigen. Je kan hier meer over lezen bij het artikel over rugpijn. Naast deze serie is het ook een goed idee om de buikspieroefeningen voor de lage rug te doen. Sla bij rugklachten in dat geval even de eerste oefeningen over.

12 Oefeningen voor een gezonde en sterke onderrug

12 oefeningen onderrug

Dit is een geweldige oefeningen reeks voor de onderrug. Er wordt een mooie combinatie van rugoefeningen geboden die tesamen een gezond effect op de lage rug hebben. Er zijn losmakingen, versterkingen en ontspanningen van de onderrug. Daarbij worden ook de buikspieren versterkt, een belangrijk element in de strijd tegen rugpijn en rugklachten. In alle oefeningen wordt goed gelet op de houding van het lichaam in het algemeen en in het byzonder de positie van het bekken. Binnen de juiste houdingen worden de lage rugspieren en de buikspieren op de juiste wijze getraind. Hierdoor wordt de natuurlijke holling bij de lage rug hersteld. De 12 oefeningen voor de onderrug werken preventief tegen rugpijn en rugklachten.

24 Oefeningen voor onderrug losmaken

losmakingen onderrug video

Het losmaken van de onderrug kan op vele manieren. In deze serie doen we 24 oefeningen die allemaal op hun eigen manier het gebied van de lage rug mobiliseren. Het eerste deel is liggend op de grond en daarmee meer geschikt voor bij lage rugpijn en rugklachten. Het tweede deel is staand en iets dynamischer. Beide delen zijn heerlijk om te doen, ook als de lage rug helemaal gezond is. We gaan op zoek naar de mobiliteit via kleine en grote bewegingen. Het eerste deel levert een diepere ontspanning op en het tweede deel geeft een meer gestretched gevoel.  De onderrug wordt los, soepel en ontspannen!

21 Oefeningen rug, nek en schouders

21 oefeningen rug, nek en schoudersMet deze 21 oefeningen voor de rug, nek en schouders zorgen we voor gezonde gewrichten, soepele spieren en een goede houding. Alle oefeningen zijn een combinatie van rugoefeningen enerzijds en oefeningen voor de nek en schouders anderzijds. De oefeningen voor de rug richten zich op een sterke, flexibele en actieve wervelkolom. Dit geeft een goede ondersteuning aan de nek en schouders. Met deze support kunnen de nek en schouders goed ontspannen waardoor de stretches voor de schouders makkelijker gedaan kunnen worden. Ook het ontspannen van de nekspieren en schouders is daarmee makkelijker en natuurlijker. Bovendien zorgen ontspannen schouders voor een goede basis om de schouderspieren te trainen. De oefeningen voor de rug, nek en schouders zijn echte totaaloefeningen. Het geheel staat centraal.

Meer Pilates oefeningen

Veruit de meeste Pilates oefeningen vind je natuurlijk in de Pilates lessen. Tal van variaties komen in de flow van de les voorbij. Iedere les richt zich op een totale training, tenzij anders vermeld. Je vind er oefeningen voor de rug, buik, bovenlichaam, benen, en billen. Ook zijn er tal van bekkenstabiliteitsoefeningen, balansoefeningen, schouder-stabilisatie-oefeningen, losmakingen voor nek, schouder en rug en nog veel meer. Doe de Pilates lessen 1 a 2 keer per week en wissel ze eventueel af met specifieke oefeningen.

 

 

1 maand 7,50 e

1m 7,50e

1 m