Pilates Vraag en Antwoord

Hier vind je algemene vragen en antwoorden over Pilates. Voor specifieke vragen over het lid worden, kijk bij hoe werkt het? Voor problemen met het lidmaatschap, kijk bij Contact/FAQ. Heb je een vraag over Pilates? Mail naar pilatesbijmaarten@gmail.com en ik neem de vraag in eigen woorden op in deze lijst.

Facebook
GOOGLE
https://pilatesoefeningenvoorthuis.nl/pilates-vraag-en-antwoord-faq
TWITTER
YOUTUBE

Wat is Pilates?

Pilates is een serie van lichaamsoefeningen bedacht door Joseph Pilates. Het voornaamste doel van Pilates is om kracht te ontwikkelen binnen een gezonde houding. De Pilates beoefenaar ontwikkelt uithoudingsvermogen, kracht, stabiliteit, mobiliteit, lichaamsbewustzijn en controle. Pilates training bestaat uit matlessen en oefeningen op de apparaten zoals de reformer. Voor de apparaten is er een Pilates studio. De matlessen worden ook in sportscholen gegeven. Lees meer in het het artikel Over pilates?

Hoe vaak Pilates doen?

Pilates kan je het beste 1 a 2 keer per week doen. Alhoewel Joseph Pilates zijn bewegingsleer voor iedere dag aanraadde, kan teveel Pilates nogal een verhoogde lichaamsspanning opleveren. Dit merkt de deelnemer vaak aan nekspanning en kaakspanning. Het lichaam heeft rust nodig om te herstellen van de intensieve oefeningen. Aangezien de oefeningen totaaloefeningen zijn, is het minder goed mogelijk om iedere dag te trainen zoals in fitness het geval is. In fitness kan je namelijk delen van het lichaam trainen en andere delen laten rusten. Tot slot is het de bedoeling dat Pilates de houding en manier van bewegen verandert waardoor de effecten ervan in het dagelijks leven voelbaar zijn. Je gaat dus vanzelf de juiste spieren gebruiken binnen alle dagelijkse lichaamshoudingen. Zodoende hoef je niet je hele leven Pilates te doen. Je kan het zien als een cursus. Als je het meeneemt in je dagelijkse houding, dan kan het lang bij je blijven.

Word je lenig van Pilates?

Lenigheid is niet het primaire doel van Pilates. Desondanks bevordert Pilates de mobiliteit in de gewrichten. Ook blijven veel spieren goed op lengte door de oefeningen binnen de juiste houding te doen. Je zou dus kunnen stellen dat Pilates een vorm van fitness is die de spieren niet veel korter maakt. In de meeste matlessen en ook op de apparaten wordt er echter wel aandacht besteed aan stretches. Zo is er bijvoorbeeld de threeway hamstring stretch op de reformer, de psoas stretch, de split/spagaat en nog andere lenigheidsoefeningen. In de matlessen is het aan de docent om lenigheidsoefeningen bij het klassieke matprogramma in te voegen.

Hoeveel Pilates oefeningen zijn er?

In het klassieke Pilates matlessen programma zijn er 34 oefeningen te doen. Dit zijn echter met name houdingen die geleidt worden door principes. Zodoende zijn er heel veel variaties te doen. Ook kan er met hulpmiddelen gewerkt worden zoals de pilates ring, blokken, weerstandsbanden etc. Dit levert ook weer een flinke hoeveelheid aan nieuwe oefeningen op. Op de apparaten zijn er honderden of misschien wel meer dan duizend oefeningen te doen. Veel Pilates docenten vullen de matlessen aan met omgevormde oefeningen van de apparaten uit de Pilates studio. Op deze website zijn er zo’n 20 oefeningen uit het klassieke matprogramma opgenomen in de Pilates oefeningen voor beginners.

Wat zijn Pilates matlessen?

Pilates matlessen zijn Pilates oefeningen die je op de mat kan doen i.p.v. op de apparaten. Je hebt er dus geen Pilates studio voor nodig. In het klassieke matprogramma worden er 34 oefeningen gespecificeerd. Deze oefeningen richten zich op het hele lichaam. Het doel van de oefeningen is om kracht te ontwikkelen binnen een gezonde houding. De deelnemer traint in de matlessen minder specifiek dan op de apparaten. Het gaat dus met name om de ontwikkeling van totale kracht en lichaamseenheid. Hierin wordt specifiek gelet op de overgang tussen de benen en bovenlichaam. De connectie hiertussen is erg belangrijk. Vandaar dat er in de matlessen veel buikspieroefeningen voorkomen. De stabilitet van het bekken speelt hierin ook een belangrijke rol. Alle lessen op deze website zijn matlessen.

Pilates bij rugklachten?

Pilates kan erg goed werken bij rugklachten en werkt zeker goed ter preventie van rugklachten. Belangrijk hierin is echter om de juiste oefeningen te doen. Zo is bijvoorbeeld de roll up geen goede oefening voor hernia. De shoulderbridgde daarentegen weer wel. Daarom is het advies van een fysiotherapeut erg belangrijk. Doe nooit zomaar Pilates oefeningen bij rugklachten. Lees meer over hoe Pilates kan helpen bij rugklachten en rugpijn bij het artikel rugpijn. Op deze website vind je aangepaste oefeningen en lessen voor rugklachten en rugpijn. Kijk bij Oefeningen rugpijn en rugklachten voor het overzicht.

Pilates bij nekklachten?

Pilates kan helpen bij nekklachten in de zin dat het de ondersteuning van het hoofd bevordert. Door de alignment van het lichaam, de rechte rug en rechtere nek, onstaat er minder druk op de nekwervels en blijven de nekspieren goed op lengte binnen de juiste verhoudingen. Wanneer je nekklachten hebt, moet je echter erg goed oppassen met Pilates oefeningen. Veel Pilates oefeningen zetten namelijk druk op de nekwervels wanneer ze niet goed uitgevoerd worden. Ook zijn er flinke flexibiliteitsoefeningen voor de wervelkolom die de nek behoorlijk kunnen belasten. Zodoende is reguliere Pilates bij nekklachten niet aan te raden. Je hebt er een aangepast programma voor nodig. Ga daarom altijd naar een fysiotherapeut in het geval van nekklachten. Meer informatie over nekklachten vind je onderaan het artikel over rugpijn.

Pijn in nek na Pilates

Pijn in de nek na Pilates is een beruchte klacht. Meestal heeft het te maken met de buikspieroefeningen. Wanneer het hoofd van de grond is in de rugligging, moet de nek het hoofd hoog houden. De buikspieren horen hierin een goede ondersteuning te bieden. Wanneer de oefening te lang word gedaan of niet correct wordt uitgevoerd, krijgt de nek een te grote belasting. Dit leidt tot nekpijn. Een goede tip is om de buikpieroefeningen met het hoofd op de grond te doen. Stop ook altijd bij nekpijn. Meer informatie over nekklachten vind je onderaan het artikel over rugpijn.

Rugpijn na Pilates

Veel matoefeningen zijn gericht op het trainen van de buikspieren. Vaak gebruikt de Pilates beoefenaar echter ongemerkt ook de rugspieren. Zeker voor de lage rugspieren geldt dit. Hierdoor spannen deze spieren te veel aan. Aangezien de meeste mensen de rugspieren sowieso al teveel gebruiken voor het rechtop zitten of staan, is een overbelasting hiervan al snel het gevolg. Een handige tip is om te focussen op het ontspannen van de lage rug. Dit kan simpelweg door er aan te denken. Hierdoor gaan vanzelf andere spieren (buikspieren) deze functie overnemen. Lees ook het artikel over rugpijn om te leren hoe je Pilates oefeningen kunt doen om van de rugpijn af te komen. Bekijk ook de speciale oefeningen en lessen bij rugklachten en rugpijn.

Is Pilates gezond?

Wanneer Pilates licht wordt getraind is het zeer gezond. Veelal wordt Pilates echter te zwaar beoefend waardoor het ongezonde bijwerkingen oplevert zoals rugpijn, nekpijn, overspanning van de spieren, en extreme moeheid. Het gezonde aspect aan Pilates is met name dat er een nieuw bewegingspatroon wordt getraind die een gezondere houding oplevert. Ook geeft het de deelnemer meer controle over het lichaam waardoor er makkelijker keuzes gemaakt kunnen worden. Je haalt dus bijvoorbeeld de ene keer meer kracht uit de benen bij het tillen en de andere keer meer kracht uit de buik. Je weet welke spieren je kan en moet gebruiken in allerlei situaties. Lees meer in het artikel Waarom is Pilates gezond?

Pilates bij zwangerschap?

Pilates bij zwangerschap is in principe simpelweg af te raden. De hele bewegingsleer is er namelijk op gericht om de buikspieren te activeren, met name in de matlessen. Natuurlijk zijn er docenten die speciale programma’s hebben voor zwangere deelnemers. Dit vereist specifieke kennis en veel aangepaste oefeningen. Reguliere Pilates zou ik absoluut niet doen bij zwangerschap.

Wat is een Pilates Studio?

Een Pilates studio is een ruimte waarin Pilates op apparaten wordt gegeven. Dit zijn een soort fitness apparaten waar met weerstanden op gewerkt kan worden. Ondertussen bieden de apparaten je de mogelijkheid om je lichaam in de goede houding te krijgen. Bekende apparaten zijn de reformer, de cadillac en de ladder barrel. In sommige studio’s zijn er groepslessen te volgen op de apparaten. Meestal, echter, worden de apparaten gebruikt voor privéles. De apparaten bieden een enorme mogelijkheid om binnen verschillende lichaamshoudingen te trainen. Ook voelt de deelnemer sneller in welke houding hij/zij moet liggen, zitten of staan. Het is in die zin dan de matlessen. De apparaten bieden een zeer gecontroleerde omgeving aan de beoefenaar. Zo kan er zeer specifiek getraind worden.

Wat is het verschil tussen Pilates en Yoga?

Het verschil tussen Pilates en Yoga is dat Pilates gericht is op het opbouwen van kracht en stabiliteit. De Pilates oefeningen lijken meer op fitness wat dat betreft. Yoga is naast het opbouwen van kracht en stabiliteit meer gericht op het leniger maken van het lichaam. Pilates richt zich ook meer op het trainen van de core, met name het bekken- en buikgebied. Yoga richt zich op het hele lichaam. Uiteraard zijn er veel overeenkomsten. Lees het artikel hierover voor een uitgebreid antwoord.
1 maand 7,50 e

1m 7,50e

1 m